TUINIEREN
door
eva
Inhoud
inleiding
Hoofdstuk 1 Tomaat
Hoofdstuk 2 Aardbei
Hoofdstuk 3 Tuingereedschap
Hoofdstuk 4 Aardappel
Hoofdstuk 5 Zonnebloem
Hoofdstuk 6 Gronden
Slot
Inleiding
Hoofdstuk 1
Tomaat
Tip:
Maak een lekkere soep
Spulletjes:
1 ui, wortel, 1 stengel bleekselderij, 1 kilo vlees tomaten, 25 gr boter, 6 takjes peterselie, 2 theelepels tijm, 1 theelepel majoraan, 5 zwarte peperkorrels, 1 bouillon tablet, zout, peper , slagroom
1 ui, wortel, 1 stengel bleekselderij, 1 kilo vlees tomaten, 25 gr boter, 6 takjes peterselie, 2 theelepels tijm, 1 theelepel majoraan, 5 zwarte peperkorrels, 1 bouillon tablet, zout, peper , slagroom
Hoe maken we het lekker:
De ui pellen en snipperen, wortel schrappen en in plakjes snijden.Tomaten wassen en in vieren snijden. In pan boter smelten, ui, wortel, bleekselderij en tomaten toevoegen, ongeveer 5 minuten met deksel op de pan zachtjes laten smoren.Voeg 3 takjes peterselie,tijm,en de majoraan, peperkorrels,bouillontablet en een halve liter water toe.Breng het geheel weer aan de kook.En laat het ongeveer 15 minuten zachtjes koken.In een andere pan zeef hangen. Tomatenmengsel met vocht in zeef scheppen en met houten lepel erdoor wrijven.Het geheel op smaak brengen met zout en peper.Knip de rest van de peterselie fijn en serveer deze apart erbij even als de slagroom. Eet smakelijk.
Hoofdstuk 2
Aardbei
Tip:
Wanneer je de hele winter verse
jam wilt dan maak de aardbeien schoon ook de steeltjes en weeg
250 gram af en
verpak dit voor de vriezer. Dan kun je waneer je maar wilt een bakje uit de
vriezer halen en aan je moeder vragen om er verse jam van te maken.
Hoofdstuk 3
Tuingereedschap
Tuingereedschap dat je goed kunt
gebruiken op de tuin;
Schoffel;die gebruik je om onkruid
me weg te halen. Dat doe je het beste als het niet regent en de zon schijnt. Dan
gaat het onkruid snel dood. Als de grond erg vast zit kun je die met de schoffel
los maken dan gaat het water er makkelijker in.
De kruiwagen; In de bak van de
kruiwagen kun je dingen leggen en verplaatsen. Je hebt kruiwagens met een
plasticbak en een metalen bak. Je kunt sommige
kruiwagens ook als stoel
gebruiken.
Snoeischaren: Alles wat groeit
moet wel een klein beetje kort gehouden worden. Als plantjes maar kunnen groeien
is de tuin zo een puinhoop. Daarom moet vaak 3 keer per jaar opa met de
snoeischaar door de tuin. Alles wat te groot te lang of gewoon niet mooi meer is
knippen we dan een stukje korter.
Hoofdstuk 4 de aardappel
400 gr aardappelen,150 gr crème fraîche, zout, zwarte peper,nootmuskaat, 2 takjes peterselie(fijn gesneden), 1 grote ui , 1 eetlepel boter,
jeneverbessen, 1 kopje groentebouillon,
Hoe maken we het
lekker:
Kook de aardappels gaar.Laat deze iets afkoelen, en snijd ze in dunne plakjes .De crème fraîche mengen met zout, nootmuskaat, peper,en de peterselie.Ui pellen en snipperen en fruiten in de hete boter. De zuurkool toevoegen en meebakken.De appel in dunne plakjes snijden en met de jeneverbessen bij de zuurkool doen.Bouillon toevoegen
en op een laag vuurtje ongeveer 10 minuten laten pruttelen.
Ovenschaal invetten.De aardappelen en de zuurkool hierin in laagjes verdelen.De crème fraîche hierover gieten.De schotel op 180 graden ongeveer 30 minuten bakken.
10 minuten voor het einde van de tijd de geraspte kaas erover strooien.zodat er een mooi bruin korstje ontstaat.
Eet smakelijk.
Kook de aardappels gaar.Laat deze iets afkoelen, en snijd ze in dunne plakjes .De crème fraîche mengen met zout, nootmuskaat, peper,en de peterselie.Ui pellen en snipperen en fruiten in de hete boter. De zuurkool toevoegen en meebakken.De appel in dunne plakjes snijden en met de jeneverbessen bij de zuurkool doen.Bouillon toevoegen
en op een laag vuurtje ongeveer 10 minuten laten pruttelen.
Ovenschaal invetten.De aardappelen en de zuurkool hierin in laagjes verdelen.De crème fraîche hierover gieten.De schotel op 180 graden ongeveer 30 minuten bakken.
10 minuten voor het einde van de tijd de geraspte kaas erover strooien.zodat er een mooi bruin korstje ontstaat.
Eet smakelijk.
Hoofdstuk 5 de zonnebloem
Van zonnebloem pitten kun je olie persen. Hiermee kun je
bakken en braden.
Hoofdstuk 6
Gronden
Heb je wel eens nagedacht waar
grond vandaan komt nou?
Als je een groenten tuin hebt dan
zie je ook een composthoop. De grond
heeft veel voeding voor de zaden en planten. In Nederland hebben we
verschillende grond soorten. In de Haarlemmermeer zit veel klei door de grond en
op mijn tuin zit er veel zand door de grond. Planten vinden de ene grond
lekkerder dan de ander. Dit kun je zien aan hoe snel een plant
groeit.
Slot
Als je een stukje grond hebt en
iemand die je wil helpen, kun je zelf al heel snel je eigen groenen en bloemen
kweken. Ik heb een handige opa. Je bent er het hele jaar een klein beetje mee
bezig. Eerst moet je tuin omgespit worden met je schep en dan kun je voor extra
mooie bloemen en planten een beetje mest of compost mee in spitten. Hierna kun
je beginnen met zaaien. Niet elk jaar alles op de zelfde plaats zaaien. Dit mag
wel maar mijn opa zegt dat de grond een beetje moe wordt en de planten minder
mooi worden. Als je alles in 1 keer gaat zaaien is alles ook gelijk klaar. Dan
kun je maar 1 keer iets van je tuin meenemen. Is niet echt leuk dus elke week
weer iets zaaien geeft later in het jaar elke week weer iets nieuws mee naar
huis nemen.
Aardbeien zijn het leukst en
lekkerst om op je tuin te zetten deze moeten wel onder net geplant worden anders
eten de vogels de aardbeien al op voordat jij het kunt doen.
Met dank aan google en pappa voor
het helpen met internet en het downloaden van teksten en plaatjes en
documentatie centrum.
Wil je meer informatie over
TUINIEREN?? Kijk dan bij GOOGLE.
grtjes
eva
Geen opmerkingen:
Een reactie posten