donderdag 13 juni 2013

tuinieren

TUINIEREN

            door
eva

Inhoud 
 
inleiding
 
Hoofdstuk 1 Tomaat
Hoofdstuk 2 Aardbei
Hoofdstuk 3 Tuingereedschap
Hoofdstuk 4 Aardappel
Hoofdstuk 5 Zonnebloem
Hoofdstuk 6 Gronden
Slot

Inleiding


Ik maak dit werkstuk over tuinieren omdat ik zelf een stukje tuin bij mijn opa heb. Daar ga ik in de zomer vaak op woensdagmiddag heen. Ik vind tuinieren leuk omdat je elk jaar weer een hoop nieuwe planten ziet groot worden. Ook is het leuk om dingen van je eigen tuin te kunnen opeten of te verkopen. Van de oogst van dit jaar heb ik nog twee pompoenen bij mij thuis in de huiskamer liggen. De tuin van mijn opa is ongeveer 10 meter bij 20 meter , ik heb daar een stukje van 2 bij 2 meter van. De tuin van mijn opa ligt in Hillegom vlak bij de steenfabriek.

Hoofdstuk 1

Tomaat

Tomatenplanten zijn niet erg sterk, als ze maar 30 centimeter groot zijn moet er een stokje bij de plant komen anders breekt de steel van de plant. Tomaten zijn rond en lekker ze smaken lekker zoet. Er bestaan grote en kleine tomaten. U kunt ze gebruiken voor in de soep en op brood en in de sla. U kunt het ook als versiering gebruiken. U moet ze plukken als ze rood zijn want anders zijn ze niet lekker dus pluk ze niet groen. Als ze nog een klein beetje groen zijn bij het plukken kunt u ze in zon nog verder rood laten worden. Als tomaten te lang liggen worden ze zacht en zijn ze niet lekker meer. Dan kun je ze alleen nog maar gebruiken om mee te gooien. Dit werd vroeger gedaan naar mensen die vals zongen.

Tip:

Maak een lekkere soep

Spulletjes:
1 ui, wortel, 1 stengel bleekselderij, 1 kilo vlees tomaten, 25 gr boter, 6 takjes peterselie, 2 theelepels tijm, 1 theelepel majoraan, 5 zwarte peperkorrels, 1 bouillon tablet, zout, peper , slagroom

Hoe maken we het lekker:

De ui pellen en snipperen, wortel schrappen en in plakjes snijden.Tomaten wassen en in vieren snijden. In pan boter smelten, ui, wortel, bleekselderij en tomaten toevoegen, ongeveer 5 minuten met deksel op de pan zachtjes laten smoren.Voeg 3 takjes peterselie,tijm,en de majoraan, peperkorrels,bouillontablet en een halve liter water toe.Breng het geheel weer aan de kook.En laat het ongeveer 15 minuten zachtjes koken.In een andere pan zeef hangen. Tomatenmengsel met vocht in zeef scheppen en met houten lepel erdoor wrijven.Het geheel op smaak brengen met zout en peper.Knip de rest van de peterselie fijn en serveer deze apart erbij even als de slagroom. Eet smakelijk.

Hoofdstuk 2

Aardbei

Een aardbeien plantje blijft zomer en winter op de tuin staan. In de winter zie je bijna niets van het plantje het is dan heel klein. Als de zon weer gaat schijnen groeit het plantje snel en komen er bloemen op het plantje. De bijen moeten dan de nectar er uit halen en het stuifmeel verspreiden. Want anders komen er geen aardbeien aan. U mag ze pas plukken als ze rood zijn. Als u elk jaar weer veel aardbeien wilt hebben moet er om de twee jaar nieuwe aardbeien plantje geplant worden. Er zijn planten die 1 of 2 keer per jaar aardbeien geven maar leuker zijn de planten die de hele zomer aardbeien geven.

Tip:

Wanneer je de hele winter verse jam wilt dan maak de aardbeien schoon ook de steeltjes en weeg 250 gram af en verpak dit voor de vriezer. Dan kun je waneer je maar wilt een bakje uit de vriezer halen en aan je moeder vragen om er verse jam van te maken.

Hoofdstuk 3

Tuingereedschap

Tuingereedschap dat je goed kunt gebruiken op de tuin;

Schep ;is handig om gleuven mee te maken. De gleuven kun je gebruiken om zaadjes in te leggen. Ook kun je schep goed gebruiken om gaten me te maken om grote planten in te zetten.


Hark; de hark is handig om bladeren van de tuin te vegen, leg de hark altijd met de tanden naar beneden. Anders doet het erg pijn als je er op gaat staan.

Schoffel;die gebruik je om onkruid me weg te halen. Dat doe je het beste als het niet regent en de zon schijnt. Dan gaat het onkruid snel dood. Als de grond erg vast zit kun je die met de schoffel los maken dan gaat het water er makkelijker in.

Gieter; u kunt daar mee de planten water geven. In een gieter gaat 10 liter water. Dit is best wel zwaar.



De kruiwagen; In de bak van de kruiwagen kun je dingen leggen en verplaatsen. Je hebt kruiwagens met een plasticbak en een metalen bak. Je kunt sommige kruiwagens ook als stoel gebruiken.

Snoeischaren: Alles wat groeit moet wel een klein beetje kort gehouden worden. Als plantjes maar kunnen groeien is de tuin zo een puinhoop. Daarom moet vaak 3 keer per jaar opa met de snoeischaar door de tuin. Alles wat te groot te lang of gewoon niet mooi meer is knippen we dan een stukje korter.

Hoofdstuk 4 de aardappel

Aardappel is een groente die onder de grond groeit. De aardappels zijn de wortels van de plant. Aan een plant kunnen wel 20 aardappels komen. Je hebt hele kleine aardappelen zo groot als een bonkje en aardappels zo groot als een suikerbiet. In Nederland eten we veel aardappelen ongeveer 80 kilo per persoon per jaar. Het lekkerste wat je van een aardappel kunt maken is patat. Aardappels moeten in september uit de grond gehaald worden. Ik mag op mijn tuin geen aardappels hebben omdat de aardappels beestjes kunnen hebben waar andere planten ziek van kunnen worden en dat wil mijn opa niet.


Spulletjes:

400 gr aardappelen,150 gr crème fraîche, zout, zwarte peper,nootmuskaat, 2 takjes peterselie(fijn gesneden), 1 grote ui , 1 eetlepel boter, 500 gram verse zuurkool, 1 appel
jeneverbessen, 1 kopje groentebouillon, 50 gram geraspte parmezaanse kaas.

Hoe maken we het lekker:

Kook de aardappels gaar.Laat deze iets afkoelen, en snijd ze in dunne plakjes .De crème fraîche mengen met zout, nootmuskaat, peper,en de peterselie.Ui pellen en snipperen en fruiten in de hete boter. De zuurkool toevoegen en meebakken.De appel in dunne plakjes snijden en met de jeneverbessen bij de zuurkool doen.Bouillon toevoegen
en op een laag vuurtje ongeveer 10 minuten laten pruttelen.
Ovenschaal invetten.De aardappelen en de zuurkool hierin in laagjes verdelen.De crème fraîche hierover gieten.De schotel op 180 graden ongeveer 30 minuten bakken.
10 minuten voor het einde van de tijd de geraspte kaas erover strooien.zodat er een mooi bruin korstje ontstaat.
Eet smakelijk.

Hoofdstuk 5 de zonnebloem

De zonnebloem zaai in het voorjaar met een pakje zaad of de zaden die u het jaar er voor had. Deze zaadjes zitten dan in de roos van de bloem. Eerst de bloem goed laten drogen en dan kun je er wel 500 zaadjes uithalen. De zaadjes doe je in het voorjaar in een pot die nog binnen kan staan. Als er veel plantjes bij elkaar staan moet je er een paar tussenuit trekken want dan groeien ze beter. Als de plantjes 10 centimeter groot zijn kunnen ze naar buiten. Als de zon goed zijn best doet en de zonnebloemen veel water krijgen kunnen de planten 4 meter hoog worden. Omdat het in Nederland altijd waait moeten de bloemen wel aan een stok worden vastgezet.

Van zonnebloem pitten kun je olie persen. Hiermee kun je bakken en braden.

Hoofdstuk 6

Gronden

Heb je wel eens nagedacht waar grond vandaan komt nou?

Van kompost wat is kompost? Kompost zijn dode bladeren en dode bladeren als deze maar lang genoeg op een hoop liggen word dit langzaam grond. Dit duurt ongeveer 2 jaar. Als het in de winter koud is zie je vaak warmte van een composthoop komen. Dan heeft de hoop het warm van al het werk om van blaadjes grond te maken.

Als je een groenten tuin hebt dan zie je ook een composthoop. De grond heeft veel voeding voor de zaden en planten. In Nederland hebben we verschillende grond soorten. In de Haarlemmermeer zit veel klei door de grond en op mijn tuin zit er veel zand door de grond. Planten vinden de ene grond lekkerder dan de ander. Dit kun je zien aan hoe snel een plant groeit.

Slot

Als je een stukje grond hebt en iemand die je wil helpen, kun je zelf al heel snel je eigen groenen en bloemen kweken. Ik heb een handige opa. Je bent er het hele jaar een klein beetje mee bezig. Eerst moet je tuin omgespit worden met je schep en dan kun je voor extra mooie bloemen en planten een beetje mest of compost mee in spitten. Hierna kun je beginnen met zaaien. Niet elk jaar alles op de zelfde plaats zaaien. Dit mag wel maar mijn opa zegt dat de grond een beetje moe wordt en de planten minder mooi worden. Als je alles in 1 keer gaat zaaien is alles ook gelijk klaar. Dan kun je maar 1 keer iets van je tuin meenemen. Is niet echt leuk dus elke week weer iets zaaien geeft later in het jaar elke week weer iets nieuws mee naar huis nemen.

Aardbeien zijn het leukst en lekkerst om op je tuin te zetten deze moeten wel onder net geplant worden anders eten de vogels de aardbeien al op voordat jij het kunt doen.

Met dank aan google en pappa voor het helpen met internet en het downloaden van teksten en plaatjes en documentatie centrum.

Wil je meer informatie over TUINIEREN?? Kijk dan bij GOOGLE.

Google
grtjes
eva

Geen opmerkingen:

Een reactie posten