donderdag 13 juni 2013

CHOCOLADE

CHOCOLADE


door EVA

Ik houd mijn spreekbeurt over chocolade.


De geschiedenis



In zuid Amerika groeit de cacaoboom.


Daar wordt al sinds de 17e eeuw door verschillende volken de cacaoboom gekweekt. De Inca's, Maya's en Azteken kweekten de cacaoboom. Ze brouwden een drank van de cacaobonen, die ze zo waardeerden, dat die bonen ook als betaalmiddel werden gebruik. De eerste Europeanen die met de cacaoboon kennis maakten waren de mensen van de 4e tocht van Columbus in 1502.




De cacaoboom.

West Afrika levert meer dan de helft van de wereldverzameling maar Brazilië is de grootste verzamelaar van zuid Amerika. De cacaobomen zijn gevoelige bomen, de bomen houden van warmte en vocht. In de vrije natuur kunnen de cacaobomen wel 15 meter hoog worden. Op de plantages worden ze gesnoeid zodat ze niet hoger worden dan 4 meter . Dat is veel handiger bij het plukken van de bonen. De cacaobomen beginnen vrucht te dragen wanneer ze tussen de 3 tot4 jaar oud zijn. Ze bloeien het hele jaar door. Op de dikste takken vormen zich peulen. In elke peul bevindt zich tussen de 30 en 40 witte of paarsachtige zaden, de cacaobonen. De zaden hebben een erge bittere smaak. Als men gaat oogsten dan snijden ze de peulen open en leggen de bonen in hopen op bananenbladeren, en dekt die ook af met bladeren. De bonen laten ze ongeveer 5 dagen liggen.

In die dagen stijgt de temperatuur in de berg bonen, de zaden gaan dan schuimen. Tijdens dit proces verkleuren de bonen tot donkerbruin en dan ontwikkelt zich een cacao smaak. Na het gisten worden de zaadjes in de zon gedroogd, dat duurt ongeveer tussen de 1 en 2 weken.




De fabriek

Als de cacaobonen gedroogd zijn gaan ze in zakken of kisten naar fabrieken. De bonen zijn vuil en worden eerst schoon gemaakt, als ze schoon zijn gaan ze in een grote oven en worden ze geroosterd. Nu pas krijgen ze een chocolade smaak. De bonen worden fijn gemalen. Ze gaan dan in grote machines en worden fijn gestampt tot een pasta de cacaopasta. de pasta wordt met veel kracht samen geperst , daardoor gaat het vet eruit, dat is de cacaoboter. Cacaopasta, cacaoboter en suiker worden enkele dagen door elkaar geroerd. Als het roeren klaar is wordt het in vormen gegoten en dan gaan ze in grote koelkamers neergelegd om af te koelen daarna gaan ze eruit om verpakt te worden en dan kunnen de repen naar de winkel worden gebracht. In witte chocolade zit geen cacaopasta. Voor het maken van pure chocolade worden aan de cacaopasta extra cacaoboter en suiker toegevoegd. Voor het maken van melkchocolade wordt er meer melkpoeder aan de pasta gebracht.



De winkel

De repen worden dan met vrachtwagens naar de groothandel gebracht. daar worden de chocoladerepen verkocht aan de winkels. ze gaan dan weer met de vrachtwagen maar dan naar de winkel. als ze daar zijn aangekomen worden de soorten bij elkaar gezocht en in de winkel gelegd en dan zijn ze klaar voor de verkoop.

Dit was mijn spreekbeurt en nu heb ik nog wat vragen voor jullie

Vraag1: waar groeien cacaobomen?

Ant. : zuid Amerika.

Vraag2: welke Europeanen maakten voor het eerst kennis met de cacaobonen?

Ant. : De mensen van de 4e tocht van columbus.

Vraag3: Hoe lang wordt een cacaoboom in de vrije natuur?

Ant. : 15 meter

Vraag4: hoelang worden de cacaobomen op de plantages?

Ant. : 4 meter

Vraag5: Waarmee werden de cacaobonen naar de fabrieken vervoerd?

Ant. : zakken of kisten.

Vraag6: Wat zit er niet in witte chocolade?

Ant. : cacaopasta.

Vraag7: Wat zit er meer in pure chocolade?

Ant. :cacaoboter en suiker.

Wil je meer informatie over Chocola?? Kijk dan bij Google!
Google
grtjes
eva

Geen opmerkingen:

Een reactie posten