CHOCOLADE
door EVA
Ik houd mijn spreekbeurt over chocolade.
De
geschiedenis
In zuid Amerika groeit de cacaoboom.
Daar
wordt al sinds de 17e eeuw door verschillende volken de cacaoboom
gekweekt. De Inca's, Maya's en Azteken kweekten de cacaoboom. Ze
brouwden een drank van de cacaobonen, die ze zo waardeerden, dat die bonen ook
als betaalmiddel werden gebruik. De
eerste Europeanen die met de cacaoboon kennis maakten waren de mensen van de
4e tocht van Columbus in 1502.
De
cacaoboom.
West
Afrika levert meer dan de helft van de wereldverzameling maar Brazilië is de
grootste verzamelaar van zuid Amerika. De cacaobomen zijn gevoelige bomen, de
bomen houden van warmte en vocht. In de vrije natuur kunnen de cacaobomen wel 15
meter hoog worden. Op de plantages worden ze gesnoeid zodat ze niet hoger worden
dan 4 meter . Dat is veel handiger bij
het plukken van de bonen. De cacaobomen beginnen vrucht te dragen wanneer ze
tussen de 3 tot4 jaar oud zijn. Ze
bloeien het hele jaar door. Op de dikste takken vormen zich peulen. In elke peul
bevindt zich tussen de 30 en 40 witte of paarsachtige zaden, de cacaobonen. De
zaden hebben een erge bittere smaak. Als
men gaat oogsten dan snijden ze de peulen open en leggen de bonen in hopen op
bananenbladeren, en dekt die ook af met bladeren. De bonen laten ze ongeveer 5
dagen liggen.
In
die dagen stijgt de temperatuur in de berg bonen, de zaden gaan dan schuimen.
Tijdens dit proces verkleuren de bonen tot donkerbruin en dan ontwikkelt zich
een cacao smaak. Na het gisten worden de zaadjes in de zon gedroogd, dat duurt
ongeveer tussen de 1 en 2 weken.
De
fabriek
Als
de cacaobonen gedroogd zijn gaan ze in zakken of kisten naar fabrieken. De bonen
zijn vuil en worden eerst schoon gemaakt, als ze schoon zijn gaan ze in een
grote oven en worden ze geroosterd. Nu pas krijgen ze een chocolade smaak. De bonen worden fijn
gemalen. Ze gaan dan in grote machines
en worden fijn gestampt tot een
pasta de cacaopasta. de pasta wordt met veel kracht samen geperst , daardoor
gaat het vet eruit, dat is de cacaoboter. Cacaopasta, cacaoboter en suiker
worden enkele dagen door elkaar geroerd. Als het roeren klaar is wordt het in
vormen gegoten en dan gaan ze in grote koelkamers neergelegd om af te koelen
daarna gaan ze eruit om verpakt te worden en dan kunnen de repen naar de winkel
worden gebracht. In witte chocolade zit
geen cacaopasta. Voor het maken van pure chocolade worden aan de cacaopasta
extra cacaoboter en suiker toegevoegd. Voor het maken van melkchocolade wordt er
meer melkpoeder aan de pasta gebracht.
De
winkel
De
repen worden dan met vrachtwagens naar de groothandel gebracht. daar worden de
chocoladerepen verkocht aan de winkels. ze gaan dan weer met de vrachtwagen maar
dan naar de winkel. als ze daar zijn aangekomen worden de soorten bij elkaar
gezocht en in de winkel gelegd en dan zijn ze klaar voor de verkoop.
Dit
was mijn spreekbeurt en nu heb ik nog wat vragen voor jullie
Vraag1:
waar groeien cacaobomen?
Ant. :
zuid Amerika.
Vraag2:
welke Europeanen maakten voor het eerst kennis met de cacaobonen?
Ant. : De mensen van de 4e tocht
van columbus.
Vraag3:
Hoe lang wordt een cacaoboom in de vrije natuur?
Ant. : 15 meter
Vraag4:
hoelang worden de cacaobomen op de plantages?
Ant. : 4 meter
Vraag5:
Waarmee werden de cacaobonen naar de fabrieken vervoerd?
Ant. : zakken of kisten.
Vraag6:
Wat zit er niet in witte chocolade?
Ant. : cacaopasta.
Vraag7:
Wat zit er meer in pure chocolade?
Ant. :cacaoboter en suiker.
Wil je meer informatie over
Chocola?? Kijk dan bij Google!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten