donderdag 13 juni 2013

Bont

Bont
door
Eva 


Hallo, ik houd mijn spreekbeurt over bont. Ik wou het eerst over illegale dierenhandel houden, maar toen vond ik heel veel leuke interessante dingen over bont, en anders zou mijn spreekbeurt te lang worden.

Waarom?

De reden is nogal logisch; ze doen het voor het geld. Ze doden dieren met mooie vacht om er bijvoorbeeld een bontjas van te kunnen maken. Ze smokkelen en verkopen de vachten vaak aan de hele wereld. De dierenbeschermers zijn druk bezig om daar wat aan te doen…

De dieren:

In de hele wereld worden er jaarlijks miljoenen dieren gedood om hun vacht. De dieren nertsen, vossen, wasberen en chinchilla’s worden het meest gedood. (dit zijn pelsdieren) Met wel ong. 50 beesten worden ze in ene hok gedaan op speciale bontfarms gehouden. Dit zijn zogenaamde boerderijen waar ze de beesten houden voor hun vacht. Na een paar maanden (vooral jonge beesten) wordt hun nek omgedraaid, vergast of geëlektrocuteerd. Heel erg dus.

Dit zijn nertsen J


dit zijn vossen J

dit zijn nou chinchilla’s (kleine knaagdiertjes) J


Dit zijn wasbeertjes J



Hoe vang je de dieren?

In landen zoals Amerika, Canada en Rusland worden in het bos wildklemmen en strikken neergezet. De dieren die de pech hebben dat ze in die vallen komen gaan niet gelijk dood. Dat duurt eerst uren of soms wel dagen. Ze willen hun poten natuurlijk los trekken, soms lukt het ze ook. Maar dan zijn de spieren en pezen ook echt letterlijk gescheurd. Van pijn, angst en stress knagen soms dieren hun poten wel af. Gelukkig komt dit echt heel weinig voor.


de wildklemmen L



Wildklemmen

De wildklem is een eigenlijk een soort vervangmiddel van dierenmishandeling, ze trappen dan er in met hun poot en zitten gelijk vast. In het engels heet deze klem ook de leghold trap. Dat is letterlijk de pootvast klem. Als het beestje in de klem trapt, schieten twee metalen beugels met een klap dicht. En door een veer blijft het goed dicht zitten. Het dier kan dan niet meer weg komen en raakt helemaal in paniek.

Dit is nou een wildklem L


Rommeldieren

En niet alleen de dieren die ze willen dat er in trappen trappen er in. Er trappen ook onschuldige dieren in. En het is wel een paar keer voorgekomen dat er mensen en kinderen er in hebben getrapt. Zo zijn ook een paar kinderen hun tenen kwijt gemaakt. Een op de vier zijn beesten (of soms mensen) onbedoeld. Dus als er 40 dieren nodig waren, zijn er wel 10 dieren voor niets gestorven. Dit zijn de ‘rommeldieren’.

De ‘rommeldieren’ L




Zeehondenjacht

De zeehondenjacht is er elk jaar weer. In sommige landen was het eerst verboden. Zoals in Canada, maar nu heeft de regering van Canada gezegd dat het weer mag! Vooral Greenpeace was daar heel boos over. Wat ze hebben gedaan vertel ik nog. ze schieten die arme zeehondjes natuurlijk niet dood. Maar ze knuppelen ze zodat er geen beschadiging in die vacht komt.

De zeehondenjacht L


Tijgerhandel

De grootste vijand van de tijger is de mens. Nu gaat het ook vooral slecht met de Siberische tijger. Daar zijn er nog maar 400 van in het wild. Maar in de dierentuinen (of in gevangenschap) zijn er wel duizend. Je kunt denken. Waarom laat je ze dan niet vrij? Omdat de dierentuinen ze juist beter maken.


Door de tijgerjacht zijn bijna 3 van de 8 tijgersoorten uitgestorven. In India zijn meer dan duizend tijgers gedood voor medicijnen. Wel 8 bewakers van de tijgerreservaten (het beveiligde gedeelte bos voor de tijgers). En 7 van de 24 reservaten zijn overgenomen door stropers.




De Siberische tijger J (bedreigdL)



Acties

*de vereniging bite back heeft een man in een konijnen pak voor een bont winkel z’n bontvacht terug geëist.

*greenpeace heeft tegen de zeehonden jacht met rood spul bij het regering gebouw gespoten. Helaas had dat niet geholpen.

*door de acties van bont voor dieren is 90 % van de bont handel in Nederland opgehouden.



een konijn die z’n bontvacht terug eist!!! (haha J)


Bont vrije winkels hoeveel dieren zitten er in een bontjas?

*C & A *eekhoorn 200-400

*Cool Cat *chinchilla 30-200

*H & M *sabeldier 60-70

*Hema *stinkdier 60-70

*JBC *marter 50-60

*Morgan de toi *nerts 30-60

*Mango *bunzing 45-55

*DI drogisterijen *lam 25-45

*Naf Naf *konijn 30-40

*Pimkie *wasbeer 30-40

*Street one *moerasbever 25-35

*Vero Moda *huiskat 20-30

*Zara *kangoeroe 12-30

*bobcat 16-22

*hond 15-20

*vos 10-20

*ocelot 12-18

*otter 10-15

*das 10-12

*lynx 8-12

*zeehond 6-10

*kalf 6-8

*poema 6-8

*veulen 6-8



vragen

*met hoeveel beesten werden ze in een hok gedaan op de bontfarms? 50

*hoe heet de wildklem in het engels? Leghold trap

*hoeveelste deel dieren gaan onbedoeld dood? 1/4

*hoeveel Siberische tijgers leven er nog in het wild? 400

*hoeveel % is de bonthandel opgehouden in Nederland? 90

*hoeveel nertsen heb je nodig voor ong. een jas? 30-60

Geen opmerkingen:

Een reactie posten